Этапы сотрудничества:
  • Знакомство и выяснения вопроса Следует обратиться к нам по телефону или заполнить форму, что расположена с права!
  • Быстрый результат и стоимость услуг Вы узнаете о стоимости услуг адвоката по семейным делам на первичной консультации
  • Предоставление услуг Квалифицированный семейный адвокат предоставить профессиональные юридические услуги незамедлительно!
  • Скидки на обслуживание до 10% Обратившись сейчас Вы получите скидку на дальнейшее обслуживание у адвоката получить скидку

Расторжение брака

  • все необходимые документы
  • за 1 день
  • всего 250 грн.
заказать подготовку документов

Развод через суд

  • без присутствия супруга
  • за 30 дней
  • всего 850 грн.
заказать развод через суд

Взыскание алиментов

  • подготовка всех документов
  • за 2 дней
  • всего 450 грн.
заказать взыскание алиментов

Раздел имущества

  • на любом этапе и быстро
  • только профессионально
  • от 950 грн.
заказать раздел имущества

Новости


Украина терпит разводы. Каждый третий брак подвержен распаду!

Украина терпит разводы. Каждый третий брак подвержен распаду! Настоящее положение Украины в семейных делах оставляет желать лучшего, поскольку сегодня молодые пары разводятся легче и намного быстрее, чем скрепляют свои узы.

Прекращение брака супругов и развод через суд, если есть ребенок

Прекращение брака супругов и развод через суд, если есть ребенок Решение о разводе было принято, и оно уже никак не обсуждается.



Публикации


Составление брачного договора, услуги адвоката

Составление брачного договора, услуги адвоката Юридические услуги по составлению, написанию и подготовке брачного договора (контракта) опытными адвокатами по семейному ...

Платная консультация в онлайн режиме

Платная консультация в онлайн режиме Не будем вводить вас в заблуждение, наша компания не предоставляет бесплатных консультаций, за исключением социальной программы ...

Срок на примирение в процессе развода супругов

Срок на примирение в процессе развода супругов Но как бы то ни было, прежде чем вынести окончательное решение суд определяет все фактические причины развода и принимает ...

Какой закон будет действовать при разводе ...

Какой закон будет действовать при разводе с иностранцем Наше законодательство в вопросах развода с иностранцем применяется при расторжении брака в соответствии с требованиями международных ...

Психологические последствия расторжения брака

Психологические последствия расторжения брака В процессе развода знакомые и друзья разделены на 2 лагеря, после развода же отношения между ними становятся натянутыми.


Поділ накопиченого спільними зусиллями майна після розлучення

Поділ накопиченого спільними зусиллями майна після розлученняПоділ накопиченого спільними зусиллями майна після розлучення являє собою болюче питання в наші дні. Це пояснюється, наприклад, тим, що за роки буму кредитів на території України величезна частина нерухомості, різних автомобілів і різної побутової техніки купувалася частково або повністю в кредит.

Наприклад, спільне майно подружжя купувалося в повному обсязі завдяки отриманню банківського кредиту, частиною за рахунок кредиту, частково за певні грошові кошти обох членів подружжя (наприклад, за накопичені загальні заощадження або грошові кошти, подаровані подружжю на весілля і т.д.).

Договір в інтересах сім'ї - об'єкт права спільної власності

Згідно з діючими нормами 61 статті Сімейного кодексу, якщо хтось із членів подружжя укладав договір суто в сімейних інтересах, то грошові кошти, інше майно, наприклад, гонорар, визначений виграш, отримані за таким договором, є відтепер об'єктом права спільної власності. Зрештою, майно, яке було накопичено подружжям у кредит, виступає спільною власністю обох членів подружжя. Наприклад, за ст. 70 СКУ при поділі майна, яке виступає об'єктом права спільної власності обох членів подружжя, частки будуть рівними, якщо інший порядок не визначений окремою домовленістю.

У тому випадку, якщо майно частково придбано за рахунок отримання кредиту, придбано частково за кошти подружжя, то спільною власністю буде виступати та саме частка майна, яка придбана за рахунок кредиту, за спільні кошти. Друга частина майна, що куплена за рахунок грошових коштів, когось з подружжя, буде особистою власністю того члена подружжя. На підтвердження всього цього положеннями частини 7 статті 57 СК визначається, що якщо в купівлю майна вкладалися, крім деяких спільних коштів, і кошти, що належали комусь із подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до самого розміру внеску, виступає його особистою власністю.

 

Візьмемо більш ускладнену ситуацію

На практиці, бувають і складні способи для розрахунків подружжя за його кредитним майном. Наприклад, подружжя купило свою квартиру в кредит. Надалі вони розлучилися. Через певний час дружина за рахунок тих коштів, які були нею зароблені після розлучення, достроково виплатила в повному обсязі весь залишок кредиту за квартиру. Виникає закономірне питання: кому ж саме належить спірна квартира?

Відповідь нам дає 68 стаття СК, що визначає, що припинення шлюбу ніяк не припиняє права спільної загальної власності на те майно, яке нажите в період шлюбу. Це все обумовлює, що члени подружжя мають рівні права і обов'язки у справі накопиченого майна, тому що припинення шлюбу не звільняє членів подружжя від їх зобов'язань по кредиту. Таким чином, спільною власністю подружжя виступає тільки частка квартири, за яку кредит сплачувався подружжям за час перебування їх у шлюбі. При всьому цьому, частка самої квартири, кредит за якою сплачувався дружиною після закінчення шлюбу за рахунок її власних коштів, виступати приватною власністю дружини не може.

 

Але для розділення такого майна буде недостатньо визначення основних джерел його придбання. Враховуються й інші важливі чинники, від яких залежатиме спосіб поділу спільного майна подружжя. Наприклад, одним з найбільш важливих факторів, що впливають потім на розділ майна і безпосередній розмір часток, виступає стан погашення кредиту.

Наприклад, якщо кредит на дату поділу майна повністю погашений, то питань тут не виникає. Спільне майно подружжя підлягає поділу за принципом рівності їх часток. Приміром, якщо на дату безпосереднього розділу майна частково кредит погашений, то вирішується питання про подальше погашення кредиту. Це також пояснюється, наприклад, тим, що згідно 65 статті СК при укладенні будь-ким із подружжя договору вважають, що він діє, домовляючись з другим членом подружжя.Як не раз зазначалося, договір, який укладено одним із подружжя в спільних інтересах, створює для іншого обов'язок, якщо майно, яке виходило за договором, використовувалося тільки в інтересах сім'ї. Саме законодавство термін «в інтересах сім'ї» зараз не визначає. Але якщо, наприклад, чоловік проживає у квартирі, купленій в кредит, то буде вважатись, що майно використовувалося в інтересах сім'ї.

 

У результаті придбання квартири в кредит подружжям, боргові зобов'язання, існуючі перед банком-кредитором понесуть і чоловік, і дружина, а не тільки той саме з подружжя, хто зміг підписати кредитний договір. При цьому, залишок по кредиту виступає ще одним фактором, що впливає на метод поділу спільного майна подружжя. Пленум ВСУ роз'яснює, що враховуються борги подружжя, а також правовідносини за зобов'язаннями в сімейних інтересах.

 

Хто заплатить за кредит

Зараз більшість кредитів - забезпечені саме тому, що разом з кредитним договором також укладається договір іпотеки Вашої нерухомості. Таким чином, до повного погашення кредиту в заставі у банку - Ваша квартира, і банк при неплатоспроможності боржника може звернути стягнення на таку нерухомість для того, щоб погасити заборгованість, що утворилася за кредитом.

На даній підставі, при остаточному вирішенні спору, який стосується права власності на будинок, обов'язок щодо виплати заборгованості, згідно позички за згодою позикодавця, покладається на інших співвласників. За відсутності подібної згоди обов'язок виплачувати позику буде лежати на особі, яка її потім отримала. Суд зобов'язаний брати до уваги цю обставину, визначаючи частку учасника спільної власності і тим самим, вирішуючи питання стосовно грошових розрахунків, існуючими між сторонами. Причому, позичальник до виплати цієї позики не має права відчужувати до цього побудований або ж відремонтований капітально будинок за рахунок позики без дозволу з боку банку чи організації, що видала позику.

Це на практиці означає, що при поділі квартири (будинку) між подружжям, з кредиту, який був виплачений частково, підлягає поділу тільки та частина, кредит за яку вже був виплачений. Ця частина і буде спільною власністю. Всі інші кредити підлягають подальшій виплаті. Саме тому, хто саме буде продовжувати і далі виплачувати кредит, той і буде мати право власності на квартиру. У разі, якщо банк надасть згоду на оплату кредиту екс-подружжю у рівних частках, то і всі інші квартири після погашення кредиту будуть належати колишнім членам подружжя повністю в рівних частках. Але майте на увазі, що банки вкрай рідко на практиці дають такі дозволи, оскільки, для цього треба переукладати кредитний договір.

Тому що залишок кредиту треба розподілити між існуючими боржниками, а саме колишніми. Для цього, необхідно провести додаткову перевірку платоспроможності самих боржників, передбачену в даній банківській установі. Але найболючішим питанням виступає забезпечення кредиту, тому що при його видачі цей банк отримав всю квартиру в заставу, а відтепер може отримати в іпотеку від кожного по половині квартири. Для банку виникає дилема: яким чином звернути таке стягнення на предмет іпотеки при невиконанні одним із боржників зобов'язань? Якщо хтось із колишнього подружжя сумлінним чином виконував взяті зобов'язання, а от інший, взагалі, не платить кредит за власну половину квартири, то банк буде мати великі труднощі із зверненням даного стягнення.

 

Способи поділу Вашого майна

Слід відразу звернути підвищену увагу на способи поділу майна між двома членами подружжя. Як визначає 71 стаття СК, майно, що виступає об'єктом права спільної власності, поділяється між ними в натурі. Однак, коли об'єктом права спільної власності буде квартира, то вона може бути в натурі розділена, якщо сторонам можна зуміти виділити якісь ізольовані жилі та інші приміщення зі своїми окремими виходами з них.

Якщо ж така можливість поділити квартиру в натурі повністю відсутня, то згідно 71 статті СК всі неподільні речі присуджуються комусь з подружжя, якщо інший порядок не був у домовленості, що існує між ними. У цьому випадку, іншому з подружжя дається грошова компенсація. Але наведена грошова компенсація допускається виключно тільки з його згоди, крім деяких випадків, які передбачені Цивільним кодексом.

Компенсація за частку в житло

У разі поділу між подружжям, наприклад, однокімнатної квартири, одним єдиним можливим для них варіантом є виділення у власність квартири одному з подружжя разом з виплатою іншому компенсації вартості частки. Це тим обгрунтовується, що поділ в натурі однокімнатної квартири неможливий, адже неможливо зуміти виділити якійсь із сторін ізольовані житлові та всі інші приміщення разом з самостійними виходами. Саме визначення компенсації має відбуватися експертним шляхом, виходячи з ціни нерухомого майна.

У тому випадку, якщо тут мова йде відразу про деякі об'єкти нерухомості, то їх поділ в натурі, зазвичай, неможливий. У такому випадку, комусь з подружжя повинен бути виділений один об'єкт нерухомості, а ось другому - інший. Враховуючи чинні положення статті 365 ЦК, подібний поділ, ймовірно, буде за умови виплати компенсації іншому, а саме різниці у вартості об'єктів.

 

Необхідно враховувати, що за частиною 5 71 статті СК, а також 365 ЦК суд приймає своє рішення припинити права на частку в спільному майні особи за умови внесення позивачем вартості цієї частки на спеціальний депозитний рахунок судового органу. У такому випадку, до винесення нового рішення по даній справі той з подружжя, хто вирішив заявити вимоги стосовно виділення йому майна в натурі, що володіє більшою ринковою ціною, зобов'язаний внести суму компенсації різниці в ціні самого майна, яке підлягає виділенню другому, на рахунок суду.

 

Як підсумок

Уважно проаналізувавши чинне законодавство, а також, судову практику у спорах стосовно поділу спільного майна, відразу звертаємо Вашу пильну увагу на те, що розмір частин подружжя у спільному майні, сам спосіб його поділу залежатимуть і від ресурсів, і від часу придбання майна, також, від стану погашення взятого кредиту за придбане раніше майно, від можливості розділити майно в натурі, факторів, які в сукупності дозволять визначити порядок поділу майна подружжя.



Это Вам будет интересно:

Семейный юрист © 2024 год | Поділ накопиченого спільними зусиллями майна після ... |

6ccf6c9ab7fc233369fc448c455aabd0